T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / FATİH - İstanbul Erkek Lisesi

Gaziler Günü ve Gazilerin Önemi

Gaziler Günü, her yıl büyük bir gurur ile 19 Eylül'de bütün yurtta törenlerle kutlanmakta ve milletimiz her daim onların yanında olduğunu göstermektedir. Kan akıtılarak, can verilerek sahip çıkılan bu topraklarda huzur içinde yaşıyorsak, elbette ki şehit ve gazilerimizin sayesindedir. Onlar için her şeyin en güzelini ve iyisini yapmak bizler için en büyük görevdir, görev olmalıdır.

Büyük Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğini yaptığı Kurtuluş Savaşı'nda olduğu gibi tarihinde bir çok savaşlara katılmış olan Türk milleti, vatanı ve milleti uğruna bir çok şehit ve gazi vermiştir. Bununla birlikte tarih boyunca, savaşlarda göstermiş olduğu büyük kahramanlıklar sayesinde, tüm dünyanın hayranlıkla baktığı, büyük bir onur ve şerefe de sahip olmuştur.

Türk tarihi şehitlik ve gazilik destanları ile doludur. Her Türk evladı bu onura sahip olabilmek için, vatanı, milleti, bayrağı, milli ve dini değerleri için savaşmayı kendisinin ulaşabileceği en büyük değer olarak görmektedir. Kurtuluş Savaş'ı bunun en büyük örneğidir. Kahramanlık öykülerini sadece yurt içinde değil yurt dışındada tüm dünyaya ezberleten Türk Milleti, 1915-1916'da eşi benzeri görülmemiş vatan savunmasıyla Çanakkale'de, yine soydaşlarımız için 1974'te Kıbrıs'ta; ve 1950-1953 yıllarında da dünya barışı için Kore'de adaletin ve barışın en büyük mimarı olarak dünya tarihine adını altın harflerle yazdırmıştır. Halen ülke bütünlüğümüze ve milli beraberliğimize saldırıda bulunanlara karşı mücadelesini her an ve her yerde durmadan veren  milletimiz, askeri ve sivil bir çok şehit ve gazi vermiş ve halen vermeye de maalesef devam etmektedir.

Bu topraklar adına bir çok şehit ve gazi veren milletimiz, bütün gazi ve şehitlerine, şükran ve minnet duyguları ile sahip çıkarak, her yıl 19 Eylül tarihinde bütün yurtta etkinlikler ve kutlamalarla,  onlara en derin saygılarını sunmaktadır. Ha Çanakkale'de, ha vatanın her hangi bir yerinde şehit düşmüş yada gazi olmuş olsun, adı vatan savunması ve milletimizin bekası için verilen mücadele olduktan sonra, şehitler aynı şehit gaziler aynı gazidir hepimizin gözünde.

Devletimizde büyük bir görev bilinci ile hareket ederek, şehit ve gazilerimize övünç madalyası vermekte, maaş bağlamakta, gazilerimize sağlık ve ulaşım ile ilgili ücretsiz hizmet olanağı sağlamaktadır. Milletimiz de gazilerimize yaşamın her anında  kolaylıklar sağlayarak, onlara olan şükran ve sevgisini her yerde göstermektedir.

Türkiye gazileri 19 Eylül 1983 tarihinde Türkiye Muharip Gazileri Derneği altında bütünleşmişlerdir. 19 Eylül 1921 yılında ilk gazilik ve mareşallik rütbesi Atatürk'e verilmiştir. Bu vesile ile her yıl 19 Eylül günü, Gaziler Günü (Kahramanlık Günü) olarak kutlanmaktadır.

Gazilerimiz ülkemizin en önemli değerlerindendir. Onlar, bizler için en güç şartlarda bütün güçleri ve duygularıyla mücadele etmiş, canlarını bile vermekten asla çekinmemiş büyük şahsiyetlerdir. Gazilerimize verdiğimiz önem aslında kendi kendimize verdiğimiz öneminde aynasıdır aslında, şehit ve gazilik mertebesinin ulviyetine inanan her Türk insanı, bu vatan evlatlarının her zaman yanında olmuş olmaya da sonsuza dek devam edecektir.

 

Kaan Göksular 768         

Y.Güneş Teker 821

10/F

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 22.04.2013 - Güncelleme: 05.10.2023 23:20 - Görüntülenme: 9379
  Beğen | 7  kişi beğendi