MINT-EC-Camp „Zukunft Werkstoffe: Werkstoffwunder Automobil" in Freiberg, 28.03. - 31.03.
Zwischen dem 28. und 31. April 2022 nahm ich, Şebnem Kılıçkaya aus der Klasse 11-E, am MINT-Camp „Zukunft Werkstoffe: Werkstoffwunder in der Automobilindustrie" teil. Ich freutemich sehr, dass trotz Coronadas Camp inPräsenz stattfinden konnte. Das Camp bestand aus zwei Projekten, Stahlherstellung in der Industrie und Kupferverarbeitung (Elektrolyse des Kupfers). Ich wählte das Projekt über den Stahl und in diesem Bericht werde ich meine Erfahrungen in dem MINT-Camp erklären.
Meine Anreise mit meiner Begleitlehrerin Frau Juliane Hülsefand bereits am 26.03. statt (zwei Tage vor dem MINT-Camp). Unser Flug landete gegen Nachmittag in Berlin, wo wir für einen Tag übernachteten. An diesem Tag besichtigten wir berühmte Sehenswürdigkeitenvon Berlinwie den Alexander Platz unddas Brandenburger Tor.
Am 27. April fuhren wir nach Freiberg weiter, wo das Camp stattfand.
Am Montag, den28. April fing das Programm an.Zuerst haben wir einigen Präsentationen über dieses MINT-Camp und der TU Freiberg zugehört. Nach der Kennlernrunde teilte sich die Gruppe, wobei ich mich für die Projektreihe mit Stahl entschied. Montagnachmittag stand ein Vortrag über „das Salz des Lebens" auf dem Plan. Es ging um Rohstoffe, welche jeder tagtäglich von uns benutzt.Ich lernte, wo Rohstoffe herkommen, wo sie produziert werden, wie wir sie verwenden und vor allem wie viel wir verwenden.
Dienstag beschäftigten wir uns dann mit dem Stahl, wir lernten die Eigenschaften, die Zusammensetzung von Stahl, sowie die Herstellungkennen. Gegen Mittag stellten wirunseren eigenen Stahl her, dabei entnahmen wir Proben und überprüften den Kohlenstoffgehalt in unserem Stahl. Wir ließen den Kohlenstoff im Rohreisen mit Sauerstoff oxidieren und danach fügten wir verschiedene Elemente wie Silicium und Mangan dem Stahl hinzu. Im Anschluss schmiedeten wir unseren selbst hergestellten Stahl. Am Nachmittag setzten wir uns mit der Umformung von Stahl auseinander. Dieser Teil war sehr theoretisch. Dabei durften wir erleben, wie ein 40 cm x 20 cmgroßer Stahlblockbei ca. 1300°C gewalzt wurde. Nach dem Walzvorgang hatte der Block eine Länge von 4m. Neben dem Walzen lernten wir auch das Schmieden näher kennen und erkannten Vor- und Nachteile der beiden Methoden zur Umformung von Stahl.
Am Mittwoch stand eine Exkursion zum BGH-Stahlwerk in Freital an. Wir besichtigten das Stahlwerk und haben somit einen Einblick in die eigentliche Dimension verschiedener Maschinen erhalten. Durch die hohen Temperaturen des Eisens (≈1300°C) war es dementsprechend auch in den Hallen sehr warm. Am Nachmittag führten wir Belastungstests an verschiedenen Stählen durch, einen Zugversuch und einen Kerbschlagbiegeversuch. Wir experimentierten, wie sich unterschiedliche Arten von Stahl in verschiedenen Situationenzerbrechen oder verbiegen.
Der Donnerstag, 31. April, diente zum Präsentieren der beiden Projekte, wodurch auch die andere Gruppe einen sehr guten Eindruck in das jeweils andere Projekt erhielt. Die Präsentation meiner Gruppe ist unterfolgendem Linkhttps://tinyurl.com/Mint-EC-Freibergzu einzusehen.
Die Abende konnten frei gestaltet werden, wobei in diesem Camp alle 12 Teilnehmer immer etwas zusammen unternommen haben. Donnerstagmittag gingen sogar alle gemeinsam nach Ende der Veranstaltung noch essen. Am Ende fiel der Abschied allen wirklich schwer, da das Gemeinschaftsgefühl sehr groß war.Ich war wirklich überrascht, dass alle Teilnehmer sich sehr freundlich zu anderen verhalten und keine Unstimmigkeit stattfanden.
Zum Schluss lässt sich sagen, dass das MINT-Camp einen sehr guten Einblick in die Stahl- und Kupfer-Industrie zugelassen hat. Ich würde jederzeit wieder an einem Camp teilnehmen, da die Organisation, trotz einiger Umstände durch Corona, sehr gut war. Ich möchte mich bei der TU Freiberg und meiner Schule für die sehr gute Organisation bedanken. Es war eine wunderschöne Erfahrung für mich.
„ZukunftWerkstoffe: WerkstoffwunderAutomobil"
28 ve 31 Mart tarihleri arasında ben, 11-E sınıfından Şebnem Kılıçkaya, TU Freiber'in (Freiberg Teknik Üniversitesi) düzenlediği "ZukunftWerkstoffe: WerkstoffwunderAutomobil" isimli geleceğin hammaddelerini konu alan bir MINT Kampına katıldım. Önceki senelerde pandemi nedeniyle bu tarz etkinliklere katılımımız kısıtlanmıştı. Bu sene kısıtlamaların azalmasıyla bu organizasyona katılabilme imkânı bulmam beni çok mutlu etti. Bu metnimde kamp süresince geçirdiğim 5 günü ve deneyimlerimi paylaşacağım.
Kamp 28 Mart Pazartesi günü başlamasına rağmen, ben ve refakatçi öğretmenim Bayan Hülse Berlin'de fazladan 1 gün geçirmek ve önemli yapıtları görmek için 26 Mart Cumartesi günü yola çıktık. Cumartesi akşamı gerçekleştirdiğimiz küçük gezimizde Brandenburger Tor ve Alexanderplatz gibi Berlin'in önemli yapıtlarını görme fırsatımız oldu. Bu gezide gördüğüm ve beni derinden etkileyen bir hususu da özellikle belirtmek isterim. Alexanderplatz'ıBrandenburger Tor'a bağlayan "Unter den Linden" isimli sokağın ortasında bezenmiş mavi-sarı çiçekler ve parçalanmış oyuncaklar, Ukrayna'daki savaşı ve bu zor durumda harekete geçme içgüdüsü duyan şefkatli Alman halkına karşı olumlu görüşümü bir hayli güçlendirdi.
27 Mart Pazar gününü dinlenmeye ve kampın gerçekleşeceği şehir olan Freiberg'e gitmeye ayırdık. Yaklaşık 5 saat süren tren yolculuğunun ardından Freiberg'e vardık ve sonraki günü beklemeye başladık.
Program 28 Mart günü öğlenden sonra kamp yetkililerinin sunumları ile başladı. Bu sırada bizden bakır ve çelik üzerine çalışmalardan oluşan 2 ayrı gruba ayrılmamız istendi. Ben çelik grubunu seçtim. Sonrasında üniversitenin içerisinde ziyaretçilere ayrılmış hammadde ve önemini anlatan odaları gezme fırsatımız oldu. Farklı elementlerle ilgili ilginç bilgiler öğrenmek ve hammadde alanı üzerine uzmanlaşmış bir üniversitenin içerisinde bulunmak beni gerçekten heyecanlandırdı. Günün sonunda ise kampa katılım gösteren 12 öğrenci, mezun katılımcı Lucy ve kamp yetkilimiz ile birlikte bir tanışma etkinliği gerçekleştirdik. Farklı kültürlerden yeni insanlarla tanışmak beni bir yandan tedirgin ederken, diğer yandan yeni kişiler tanıdığım için kendimi mutlu ve hevesli hissettim.
29 Mart Salı günü kampın gerçek başlangıcıydı diyebilirim. Öncelikle benim de içerisinde bulunduğum çelik üzerine yoğunlaşan grup olarak üniversitenin atölyesini ziyaret ettik. Orada saf demiri okside edip nasıl mangan ve silisyum gibi farklı elementlerle karıştırılabilir hale getirildiğini gördük. Sonrasında elde ettiğimiz çözeltiyi soğutup çekiçle bir form kazandırdık. Çelik üretiminin başlangıcı sayılabilecek bu süreci deneyimleme fırsatımız oldu ve şahsen tüm kampta en keyifli zamanlardan biriydi. Günün kalan yarısında ise üretilen çeliğe nasıl form verildiğini teorik bir şekilde öğrendik. Bu süreçte çelik şekillendirmesini kalıpla, "kaliber" adı verilen farklı şekil ve boydaki boşluklarla ve bir basınç makinesiyle olacak şekilde 3'e ayırdık ve bu üç grubun da işleyiş sürecini inceledik. Salı gününün sonunda ise bir mangal etkinliği ve hammadde temalı bir "escaperoom"a olanak sağlayan organizasyon ekibine teşekkür etmek istiyorum, gerçekten çok eğlenceliydi.
Çarşamba günümüz Freiberg yakınlarındaki bir çelik üretim fabrikasına ziyaretimizle başladı. Orada salı sabahında öğrendiğimiz işleyişin nasıl endüstriyel olarak yapıldığını ve çelik mil başta olmak üzere farklı tür ürünlerin büyük çapta üretimini görme fırsatımız oldu. Günün geri kalanında ise yine teorik başlayan ancak yaptığımız "Zugversuch" ve "Kerbschlagbiegeversuch" isimli 2 deneyle çeliğin çeşitleri ve dayanıklılığı üzerine çalışmamızı sağlayan oldukça verimli 3 saat ile devam etti. Çarşamba günü salı gününe göre biraz daha erken bitti. Her iki grubun kamp sonunda yapması gereken sunumu hazırlaması için zaman tanındı. Uzun ve yorucu geçen bir akşamın sonunda her iki grup da sunumlarını tamamlamıştı.
Kampın son günü olan perşembe günü ise grup sunumları gerçekleştirildi. Benim grubumun sunumuna https://tinyurl.com/Mint-EC-Freiberginternet adresinden ulaşabilirsiniz. Her katılımcı sertifikalarını aldıktan sonra zor geçen bir veda saati oldu ve kamp bu şekilde sona ermiş oldu. Aynı günün akşamında uçağımız olduğundan, ben ve Bayan Hülse, Freiberg şehrinden pek vakit kaybetmeden ayrıldık.
Sonuç olarak bu kampa katılmamı sağlayan organizasyon yönetimine, başta Bay Randhahn ve Bayan Hülse olmak üzere okulumun Alman bölümüne çok teşekkür ediyorum. Eğitim hayatıma devam etmek istediğim Almanya'yı yakından görme fırsatım oldu ve yaşıtlarımla ilgilendiğim bir konu üzerine güzel vakit geçirdim. Hiç kimseyi grup dışarısında bırakmamaya özen gösteren bu 12 kişi bana takım arkadaşlarının yanında harika bir anı ve uzun sürecek arkadaşlar da bıraktı. Kamp hammadde üretimi üzerine ilgi duymamı sağlamasının yanında benim için çok güzel de bir deneyim olarak sona erdi.