T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / FATİH - İstanbul Erkek Lisesi

Okulumuzun Tarihçesi

 

3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuruluş Devri ( Numune-i Terakki)

İstanbul Erkek Lisesi'nin esasını, ilk Özel Okul olarak açılan Numune-i Terakki teşkil eder. Bu okul Bahriye emekli Yüzbaşısı Mehmet Nadir Bey tarafından 1884 yılında açılır. Okul kısa zamanda gelişir, tanınır ve modern bir okul haline gelir. Bu durum Maarif Nezaretinin dikkatini çeker ve Maarif Nezareti 1896 yılında okulu satın alarak resmileştirir.

  1909 yılında okulun adı İstanbul Leyli İdadisi olarak değiştirilir. Bu zamanda Okul Sultan Mahmut Türbesi arkasındaki, Bezm-i Âlem Sultan'ın yaptırmış olduğu binada bulunmaktadır. 1910 tarihinde Okul İstanbul Lisesi adını alır. Böylece "Lise" kelimesi ilk defa, Okulumuz için kullanılmış olur.

             Temelleşme Devri (İstanbul Lisesi Sultanisi)

  1911 yılında  Okulun  Almanca öğretim  yapmasına karar verilir,  Almanya'dan 22 Alman öğretmen getirilerek  edebiyat ve tarih dersleri hariç diğer dersler Almanca olarak okutulmaya başlanır.

          1913 yılında Okulun adı İstanbul Sultanisi'ne çevrilir. Okulda yine ilk, orta ve lise kısımlar bulunmaktadır. Fransız lise müfredatı uygulanır, ilk kısmından itibaren Fransızca okutulur. Bu devrede okul güçlü eğitim kadrosu ve sistemiyle, dönemin en tanınmış ve başarılı okulu haline gelir. 1912 yılında Okulun Beden Terbiyesi Öğretmeni Ahmet ROBENSON (İngiliz olup Türk Tabiiyetine geçmiştir) İstanbulspor Kulübünü ve  "KEŞŞAF" adlı bir izci teşkilatını kurar.

            Balkan Savaşı'nın hemen ardından Birinci Dünya Savaşı başlayınca Karaköy'de bulunan SaintBenoit Lisesi binası hükümetin kararı ile İstanbul Sultanisi'ne tahsis edilir. 1918 yılına kadar bu binada eğitimine devam eden okulumuzun bir bölümü savaş yıllarında hastane olarak kullanıldığından duvarlar zamanın hastane rengi olan sarıya boyanır. 1915 yılında Çanakkale Savaşı'nın başlamasıyla İstanbul Sultanisi'ninizci teşkilatından sayısı 50-60 olarak tahmin edilen son sınıf öğrencileri, vatanlarını savunmak için gönüllü olarak savaşa katılırlar. Ancak 18 Mayıs'ı 19 Mayısa bağlayan gece saat 03.30 da, II. Tümene bağlı öğrencilerin hepsi Kabatepe' de şehit düşerler. Öğrencilerin şehit olduğu haberi okula ulaşınca, okul koyu bir yas havasına bürünür. Geride kalan öğrenciler matemlerini dile getirmek için şehit arkadaş ve ağabeylerinin anısına pencere pervazlarını ve kapıları siyaha boyarlar. Okulun renkleri böylece sarı – siyah olarak benimsenir. Bu iki renk, o tarihten bugüne kadar dayanışma ve beraberliğin simgesi olacaktır.

  Sakarya Muharebesine gönüllü olarak katılan izcilerin tamamı bu defa da "Gazi"  olarak geri dönerler. Bu nedenle izci teşkilatının adı bizzat Atatürk tarafından "Sakarya İzci Oymağı" olarak değiştirilir.

1919'da Okul Saraçhanebaşı' ndaki Münir Paşa Konağı'na taşınsa da bir süre sonra Mercan Sultanisi'ne nakledilir ve 1923'te Sultani Devresi sona erer.

            Son Devir (İstanbul Erkek Lisesi)

            Cumhuriyetin ilk yıllarında okul, çok güçlü bir öğretim kadrosuna, zengin bir kitaplığa, çok iyi laboratuarlara sahiptir. 1923 yılında Okulun adı "İstanbul Erkek Lisesi" olur ve Beyazıt'taki Fuat Paşa Konağı'na nakledilir. Okulumuz Duyun-u Umumiye (Genel Borçlar İdaresi) binası olarak  kullanılan bugünkü binasına 1933 yılında Atatürk'ün emir ve  direktifleriyle yerleşir.

              1934 yılında yatılı kısmı kaldırılmışsa da 1958 yılında tekrar  yatılı hale getirilir.

   1958-1959 Öğretim yılından itibaren Türkiye ve Federal  Almanya Hükumetleri arasındaki ikili Kültürel, eğitim işbirliği anlaşması  çerçevesinde  sağlanan öğretmen ve araçlar ile yabancı dil ve sayısal derslerin Almanca okutulduğu Almanca Öğretime başlanır.

  1982-1983 Ders yılında okulun adı tekrar  İSTANBUL LİSESİ  olarak değiştirilir.1999 yılından itibaren Almanya'daki en üst orta öğrenim okul diploması olan Abitur uygulamasına başlanır.

   2018-2019 eğitim-öğretim yılından itibarentarihine ve kültürüne uygun olarak kamuoyunda kabul edilen ve bilinen, öğrencileri tarafından yaygın olarak kullanılanİSTANBUL ERKEK LİSESİ adını tekrar alır.

    İstanbul Erkek Lisesi, önünde Hazırlık Sınıfı bulunan, proje uygulayan Sınavlı Anadolu Lisesi statüsündedir.

            İstanbul Erkek Lisesi, Türkiye'nin Liselere Giriş Sınavında en yüksek puanlı öğrencilerini alan, üniversite giriş sınavlarında ve üniversiteye yerleştirmede de Türkiye birincisi olan öğrencilere sahip bir okuldur. Matematik, Fizik, Kimya, Biyoloji ve Bilgisayar dallarında uzman eğitmenler eşliğinde TÜBİTAK ve olimpiyatlara hazırlanan öğrencileri önemli başarılar kazanmaktadır.

        Okulda akademik programın yanında güven ve sorumluluk duygusu geliştirmeye, yeni ilgi alanları oluşturmaya, beceriler kazanmaya yönelik olarak çalışmalar yapılmakta, öğrencilerin karşılıklı sevgi, saygı ve hoşgörüye dayalı sosyal ilişkiler kurabilmelerine, bilimsel düşünme ve inceleme alışkanlığı kazanmalarına zemin hazırlanmaktadır.

           Sosyal kulüplerin aktif olarak çalıştığı İstanbul Erkek Lisesinde halk oyunları, halk dansları, Latin dansları, Türkçe, İngilizce ve Almanca tiyatro çalışmaları, etkin müzik grupları, perküsyon grup çalışmaları, bilgi-kültür-münazara çalışmaları, çeşitli resim sergileri, fen ve sosyal alandaki projeler, kültür ve spor gezileri, Erasmus-Kardeş okul projeleri, öğrenci değişimi, yaz okulları, iyi model olan kişilerle söyleşiler... yapılmaktadır.

           Okulumuz, kuruluşundan itibaren çalışmalarını, Türkiye'nin çağdaşlaşma ve "Bilgi Toplumu" olma hedefini gerçekleştirmede öncü rolü oynayan, uygulamaları ve eğitimiyle diğer okullara örnek olan, uluslararası başarılarıyla "eğitimde dünya markası" olma vizyonuyla 21. Yüzyılda da başarılı bir şekilde sürdürmektedir.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 07.12.2012 - Güncelleme: 27.03.2023 10:08 - Görüntülenme: 77500
  Beğen | 83  kişi beğendi