T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / FATİH - İstanbul Erkek Lisesi

Alman Diplomaları (Abitur)

Amacımız, İstanbul Lisesindeki her öğrencinin Almanya'da geçerli olan bir diploma almasıdır. Bu amaç okul misyonumuzda da ifade edilmiştir.

Okulumuzda öğrencilerimiz ya Alman Lise bitirme sınavı olan Abitur sınavına katılabilir ya da Avrupa Dilleri Ortak Çerçeve Programının kriterlerine bağlı olan Alman Dil Diploması (DSD) B2/ C1'i edinebilirler.

Abitur, Almanya'daki en üst orta öğrenim okul diplomasıdır. Bu diploma yalnızca Almanya'da değil birçok ülkede öğrencilerimize üniversiteye giriş hakkı sağlamaktadır ve ömür boyu geçerlidir.

Abitur karnesi Almanya'nın dışında da Avrupa'nın birçok ülkesindeki ve ABD'deki üniversitelere de giriş imkânı sağlamaktadır. Ancak bazen hatta birçok kez bu diplomanın yanı sıra örneğin TOEFL gibi bir dil belgesi de istenmektedir.

Dünyadaki tüm üniversiteler Abitur'daki başarıyı ödüllendirmektedir. Oxford Tıp Fakültesi Abitur ortalaması 1,0 – 1,5 olan öğrencileri kabul etmektedir, MİT'de ise Abitur diploması 43 krediye eş değer görülmektedir ki bu da yaklaşık iki sömestr demektir. Sabancı Üniversitesi ise Abitur ortalaması en fazla 2,0 olan öğrenciye burs vermektedir.

Okulumuzda verilen Abitur karnesi Almanca, İngilizce, Matematik, Biyoloji, Kimya ve Fizik derslerindeki notları göstermektedir. Bu notlar Lise 3. ve 4. sınıftaki notların belirli oranda, Abitur sınavındaki sözlü ve yazılı sınav sonuçlarına katılımı ile oluşmaktadır. Hem yazılı hem de sözlü sınavların son iki yılda (Lise 3 ve 4) derste işlenen konuları kapsaması gerekmektedir.

Abitur sınavının yazılı sınav soruları çevredeki diğer Alman Okulları ile (örn. Alman Lisesi) uyumludur ve bu okullardaki tüm öğrencilere aynı sorular sorulmaktadır.

Bu sınav soruları son sınıf öğretmenleri tarafından oluşturulmaktadır. Yani Abitur sınavlarına hazırlanmak için öğrencilerin ayrıca bir kursa gitmelerine gerek yoktur. Öğrencilerimizin bu sınava hazırlanmaları için düzenli olarak derse girip konuları takip etmeleri yeterlidir.

Alman Dil Diploması (DSD) B2/C1 düzeyindeki bir dil bilgisini belgelemektedir. Ayrıca bu diploma meslek hayatında da onlara ayrı bir nitelik sağlamaktadır.

Dil diploması süresiz olarak geçerliliğini korur ve asla tekrarlanması gerekmemektedir.

Bu sınavda okuma, duyma, yazma ve konuşma becerilerine puan verilmektedir. Alınan diplomada, yalnızca ulaşılan seviye, yani B2 ya da C1 yazmaktadır.

İstanbul Lisesindeki tüm öğrenciler Lise 1. sınıfta DSD A2/B1 sınavına girmektedirler. Dolayısı ile öğrencilerimiz Lise 1. sınıfta iken Lise 4'te yapılan sınav şeklini tanıma fırsatı bulmaktadırlar.

DSD B2/C1 sınavının yazılı bölümü soruları tüm dünya için merkezi olarak hazırlanmakta ve sınavlar yine merkezi olarak Almanya'da kontrol edilmektedir. Sözlü bölümü ise okuldaki branş öğretmenleri tarafından yapılmaktadır.

Bu sınava hazırlık, okulumuzdaki Lise 4 Fen dersi ağırlıklı sınıflarda bu sınava katılacak öğrencilerin toplandığı özel gruplarda yapılmaktadır. Diğer sınıflardaki öğrenciler ise DSD B2/C1 sınavına Almanca derslerinde hazırlanmaktadırlar. Fen dersi ağırlıklı sınıfların haricindeki sınıflardaki tüm öğrenciler bu sınava katılmak zorundadır.

Bir CV'de veya başvuru belgesinde 2. veya 3. bir dili belgeleyen bir diplomanın olması diğer adaylar karşısında daha büyük avantaj sağlamaktadır. Bu yüzden öğrenci Almanya'da yüksek öğrenim görmeyi düşünmese de DSD'yi mümkün olan en üst seviyede alması onun yararınadır.

Bir dil belgesine sahip olmak büyük bir avantajdır, zira bu belge aynı zamanda insanın bir şey için çaba harcadığını ve o insanın çok yönlü olduğunu göstermektedir.

Alman Yüksek Okullarına Giriş

DSD B2/C1, Alman üniversitelerinde bir dil belgesi olarak kabul görmektedir. Üniversitede öğrenim görebilmek için Türkiye'de bir bölüm kazanmış olmak gerekmektedir. ANCAK: Yabancı öğrenci kontenjanları oldukça kısıtlıdır (her bölüm için yaklaşık % 8 – 10 gibi) ve çok talep görmektedir. Alman üniversitelerine başvuru süreleri Temmuz ayında sona ermektedir. Ancak Türkiye'de üniversite sonuçları ağustos ayında açıklanmaktadır. Dolayısı ile ancak bir yıl gecikmeli olarak üniversiteye başlamak mümkün olmaktadır.

Alman yüksekokullarına direkt olarak giriş imkânı ancak Abitur karnesi ile mümkündür. Üniversite- deki bölümler girişi açık ve girişi kısıtlı bölümler olarak ikiye ayrılmaktadır.

Öğrenciler Almanya'daki üniversitelerin (özel üniversiteler hariç) bazı bölümlerine merkezi olarak yerleştirilmektedir. Buna Tıp Fakülteleri, Diş hekimliği, Veterinerlik ve Eczacılık Fakülteleri dahildir. İlgililer hochschulstart.de sayfasından başvuru yapabilmektedirler. Diğer bölümlerde ise üniversiteler kendileri bir bölümün kısıtlı olup olmamasına karar vermektedirler. Örneğin Elektroteknik bölümü Münih'te kısıtlı iken Bochum'da girişi açık olabilmektedir.

Girişi kısıtlı olan bölümlere öğrenci alımındaki kriterleri her üniversite kendisi belirlemektedir. Not ortalaması önemli bir rol oynamaktadır fakat birçok kez ayrıca bu bölümü neden istediğinizi anlattığınız bir yazı istenmektedir ya da mülakata davet edilirsiniz.

Girişi açık olan bölümlere başvuru yapmak yeterlidir. Kabul yazısı birkaç gün içinde gelmektedir.

Okulumuzdaki yükseköğrenim danışmanlığı bölümünden (Studienberatung) daha detaylı bilgi alabilirsiniz. Ayrıca bu bölüm sizlere başvuruda, kayıtta ve vize alımında yardım sağlamaktadır.

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 07.12.2012 - Güncelleme: 27.03.2023 10:08 - Görüntülenme: 57282
  Beğen | 101  kişi beğendi