İzcilik hareketi, dünyada meydana çıkışından beş sene gibi kısa bir süre sonra, 1912 yıllında ülkemizde de uygulanmaya başlanmıştır. İlk resmi izci örgütlenmesi Ahmet ve Abdurrahman Robenson kardeşler tarafından İstanbul Sultanisi (İstanbul Erkek Lisesi) ve Mekteb-i Sultani'de (Galatasaray Lisesi) başlatılmıştır. 15 Şubat 1912´de İstanbul Sultanisi´nde beden öğretmenliği yapan,Ahmet Robenson, İstanbul Sultanisi İzciliğinin kurucusu olmuştur.
Ülkemizde ilk izci ünite kampı, İstanbul Sultanisi Oymakbeyi Ahmed Robenson tarafından açılmıştır. 21 temmuz (4 ağustos) 1914 pazartesi günü Kilyos´a keşşaflık tatbikatı için 13 kişilik bir ekiple giden izciler, 10 günlük bir kamp düzenlemişler; ve kampçılık adına Türkiye´deki ilk girişimi başarıyla sonuçlandırmışlardır.
Birinci Dünya Savaşı sona erip Milli Mücadele yılları başladığında İstanbul Liselilerin yolu cepheye düşer. Bu kez son sınıf öğrencilerinin bir bölümü Anadolu´ya geçerek Milli Mücadele´ye katılırlar. Bu öğrencilerin de Sakarya Savaşları´nda şehit oldukları haberi okula gelince öğrenciler bu anıyı sonsuza kadar yaşatmak için İstanbul Sultanisi İzci Oymağı´nın adını Sakarya İzci Oymağı olarak değiştirirler. 2012'de 100. yaşını kutlayacak "Sakarya" adı da cepheden doğmuş ve İstanbul Lisesi ve Sarı Siyah ile özdeşleşmiştir.
İstanbul Erkek Lisesi´nin ayrılmaz bir parçası olan Sakarya İzci Grubu günümüzde 100 yıllık tarihinin bilincinde ve sorumluluğunda aktivitelerini sürdürmektedir. Kurulduğu günden itibaren her zaman geleneklerine bağlı kalmayı başarmış ve çağdaş yeniliklerin hep öncüsü olmuştur. Gerek yurtiçi gerek yurtdışı aktiviteleriyle üstlenmiş olduğu özgörevi başarılı bir şekilde sürdürmektedir. Günümüzde 150 aktif izcisi ile; yılda 5-6 çadır kampı, onlarca hafta sonu aktivitesi, proje grupları ve sosyal sorumluluk projeleri organize etmekte ve yürütmektedir.