Okul Bilgileri

Ara

İstanbul Erkek Lisesi Gastronomi kulübü temel mutfak becerileri atölye çalışmaları, fermente yiyecek-içecek üretimi ve tadım etkinlikleri başlıklı çalışmaların yapıldığı bir öğrenci kulübüdür. Danışman öğretmenler rehberliğinde öğrenciler, okul aşçı ve yemekhane çalışanlarının da desteğiyle yapılan okul içi atölye çalışmalarının yanı sıra okul dışı tadım etkinliklerine katılmaktadır.

Haz

Her zaman sahip olduklarını genişletmeyi amaçlayan İstanbul Erkek Lisesi, bilimsel bir birikime sahip öğrencilerin yanı sıra bireysel değil toplumsal düşünen, yaratıcı ve özgür ruhlu bireyler yetiştirmektedir. Dolayısıyla, İstanbul Erkek Liseli, sanatın hayatın temel değerlerinden biri olduğunun bilincindedir. Sanat ilgisinin az olduğu günümüz koşullarına rağmen, bu doğrultuda biz, sahip olduğumuz bilinci herkesin yararlanabileceği aktiviteler yapmakta kullanıyoruz. Bu amaçla her sene haziran ayının ilk haftasında birbirinden renkli etkinliklerden oluşan Kültür Etkinlikleri Haftamızı düzenliyoruz. Haftamız boyunca alanında uzman kişiler eşliğinde söyleşi, konferans, sergi, atölye, tiyatro, film gösterimi ve konserler düzenliyoruz. Bizi diğer okul etkinliklerinden farklı kılan en önemli özelliğimiz ise bütün bu etkinlikleri herkesin erişimine açık ve ücretsiz olarak gerçekleştirmemiz. En son 28.'sini gerçekleştirdiğimiz İstanbul Lisesi Kültür Etkinlikleri Haftası içeriğini yıldan yıla yoğunlaştırmakta ve 7'den 70'e herkese hitap etmektedir.

Haz

"Neredeyse insanla yaşıttır sanat ve bir çeşit çalışmadır; çalışma ise sadece insana özgü bir eylemdir". Dolasıyla Sanat Eğitimi sürecinde Sanat Atölye çalışması, öğrencinin mekanı da kullanarak ve gerçeğe temas ederek aldığı bilgileri bir ürüne/esere/çalışmaya dönüştürme süreci eşsiz ve mutlaka deneyimlenmesi gereken bir süreçtir.

Resim kulübü çalışmalarımızda; sanatın anlam ve öneminin kavratılması, her öğrencinin ilgi ve yeteneğine göre resim yapması ve sanatsal faaliyetlere katılımının sağlanması, öğrencinin yeteneği, yaratıcılığı ve resim sevgisini geliştirmek, öğrencinin toplum içinde etkin yaşayabilmesi/entelektüel donanımını artırması/sosyal iletişim becerilerini-özgüvenini geliştirmesi için gerekli sanat haberlerinden haberdar olması ve sanatsal/sosyolojik becerilere sahip olmasına yardımcı olmak ve öğrencilerimizi toplum içerisinde sanata karşı duyarlı bireyler haline getirebilmek öncelikli amaçlarımızdır.

Sanat/kültür paylaşımlı bir platformda öğrencilerimizi bir araya getirerek daha fazla farklı bakış açısı görmeleri bu sayede de kendi özgün bakış açılarını kazanmaları, kendilerini ve başkalarını anlamaları, ruhsal olarak da iyileştirici/birleştirici/üretici olan sanattan daha çok faydalanmaları için iyi bir yol olacaktır.

Haz

İEL-Satranç Kulübü okulumuzun ve Türkiye'nin en eski lise satranç kulüpleri arasında yer almaktadır.İstanbul Erkek Lisesi Satranç kulübü kendi bünyesinde iki birimden oluşmaktadır.      Birincisi;İEL Satranç Takımımızdır. Satranç takımımız Türkiye'nin en önemli büyük ustalarından biri olan Mustafa Yılmaz (Grandmaster)tarafından çalıştırılmaktadır. Okulumuzun verdiği bu destekle SATRANÇ TAKIMI son 4 yılda birçok yerel ve ulusal turnuva başarısını kazanmıştır. 2019 yılında Türkiye Okul Sporları Satranç Turnuvası'nda Türkiye 2. ,ayrıca son 3 yıldır Okul Sporları İstanbul Finali de dâhil olmak üzere İstanbul şampiyonuolmuştur. Ayrıca 294 Takımın katıldığı Uluslararası Expo2020 Dubai Dünya Okullar arası Online satranç turnuvasında ilk 15 okuldan biri olmayı başarmıştır. Satranç Takımımız her yıl takımıza katılan yeni sporcularımızla başarılarını artırarak devam ettirmektedir.Kulübümüz bir diğer önemli ayağı ise 2000 yılından itibaren her yıl Türkiye'deki tek uluslararası satranç festivalini düzenleyen ve geleneksel bir özellik kazanmasında katkısı çok fazla olan Satranç Komitesi'dir.Satranç Komitemiz her yıl Türkiye'den ve ülke dışından gelen onlarca sporcuyu ağırlamakta, her sene üç gün süren ve yerel-ulusal basının dikkatlerini çeken Uluslararası İstanbul Erkek Lisesi Satranç Festivali daha bilinen adıyla "CHESSTİVAL"i düzenlemekte ve organize etmektedir.

Şbt

Okulumuz kütüphanesi mezunumuz Adnan Öcalgiray Beyin sponsorluğunda yenilendi. Kitap içeriğinin de yenilenmesi ve dijital ortama aktarılması çalışmaları devam etmektedir.

Ara