T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / FATİH - İstanbul Erkek Lisesi

Yemekte Uyulması Gereken Görgü Kuralları

Peçete diz üzerine katlı olarak serilir. Tabak altına serilmez. İkiye katlanan peçetenin açık uçları bedenimize bakar. Küçükse tek dize serilir.

Protokol servisinde karabiber kokusu nedeniyle yer almaz istenmemelidir.

Üst düzey resmî misafir peçetesini açmadan diğerleri açmamalıdır.

Masadan kısa süreli ayrılmalarda peçete sandalyeye bırakılır.

İşi biten peçete servis tabağının sağına öylece bırakılır.

Kullanılan kâğıt peçete de katlanmadan servis tabağının sağına bırakılır. Kesinlikle buruşturulmaz. Tabağın içine peçete atılmaz.

Protokol yemeğinde masa örtüsü ve kumaş peçete aynı renkte olmalı, mümkünse beyaz olmalıdır.

İki el masa altında olmamalı, en az bir el yukarıda olmalı. İki el de bileklerden yukarıda olmalı. Masadan yere düşen hiçbir şey alınmaz.

Kaşık çorba içildiği müddetçe kâsesinin içinde olmalıdır. Ancak çorba bittikten sonra çorba tabağının yan tarafına bırakılır.

Limon çatalla sıkılmaz, sağ elle sıkılırken sol el siper yapılır. Çorba alt tabağının yanına konur.

Çorbaya ekmek doğranmaz.

Tabağa çok fazla eğilinmez.

Kaşığın kenarına bırakılması, yemeğin bittiği anlamına gelir.

Çorbanın dibini almak için tabak yatırılmaz.

Yemek esnasında bıçak-çatal ters şekilde olmalıdır. Arası açık olarak paralel de olabilir. Çatalın ağzının yukarıda, bıçak ile yan yana paralel hâle gelmesi "yemek bitti" demektir
.
Kaşık sağ elle kullanılır. Et yemekleri tek parça kesilir, tek lokma yenir.

Ağza istenmeyen bir lokma (taş, kıl vs.) gelirse, kâğıt peçeteyle çıkarılır ve görülmeyecek bir yere konulur.

Elde çatal bıçak, ağızda lokma varken konuşulmaz.

Tuzluk ve diğer istenen malzemeler elden ele verilmez. Uzanabileceği yere bırakılır.

Yemeği tatmadan tuz atılması görgüsüzlüktür.

Çatal ve bıçağın peçete ile silinmesi görgüsüzlüktür.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 22.02.2013 - Güncelleme: 05.10.2023 23:22 - Görüntülenme: 3701
  Beğen | 9  kişi beğendi